تفاوت هاست و سرور چیست؟
هاست و سرور را در مقاله های دیگر به طور کامل، برای شما توضیح دادیم اما این 2 مورد چه تفاوتی با هم دارند؟ برای درک بهتر تفاوت هاست و سرور در ابتدا قصد داریم که یک تعریف مختصر و مفید از هر یک از آنها و همچنین سیر تکاملی که طی کرده اند را بیان کنیم.
هاست
هر کامپیوتر متصل به شبکه میتواند یک سرور باشد اما از آنجا که هزینههای مورد نیاز برای فراهم کردن تجهیزات، نرمافزارهای لازم، پهنای باند بالا و یا نیروی پشتیبانی برای صاحبان همه وب سایتها به صرفه نیست لذا شرکتهایی این مسئولیت را میپذیرند و با فراهم آوردن لوازم کار در سطح وسیع بخشی از منابع سرور از قبیل فضای دیسک سخت سرورهای خود را به صورت اجارهای در اختیار متقاضیان قرار میدهند. به این شرکتها که خدمات میزبانی وب یا خدمات هاستینگ ارائه میکنند در اصطلاح «میزبان» یا «هاست» میگویند.
در مقاله معرفی هاست مناسب برای انواع سایت ها به بررسی جامع و معرفی انواع هاست که در زیر هم اشاره کرده ایم پرداخته ایم.
انواع هاست
- میزبانی VPS یا سرور خصوصی مجازی
- هاستینگ وردپرس یا WordPress Hosting
- هاستینگ اختصاصی یا Dedicated Hosting
- هاستینگ اختصاصی یا Dedicated Hosting
- هاستینگ نمایندگی فروش Reseller Hosting
سرور
سرور ها بطور کلی کامپیوتر های همیشه روشن هستند که به کامپیوترهای دیگر که تحت یک شبکه اند سرویس ارائه می دهد، که حتی سرور ها نقش کامپیوتر های دیگر را که تحت شبکه می باشند مشخص می کند. بطور کلی دو دسته بندی وجود دارد:
سرور: کامپیوتری که سرویس می دهد.
کلاینت: کامپیوتری که سرویس می گیرد.
زمانی که در اینترنت به جستجوی مطلبی می گردیم و یا از خدمات اینترنت استفاده می کنیم در واقع در نقش کلاینت یا همان سرویس گیرنده عمل می کنیم و کامپیوتری که در آن سوی دیگر شبکه به ما خدمات ارائه می دهد سرویس دهنده و یا همان سرور می باشد. از آنجایی که این سرویس دهنده ها یا همان سرور ها باید همیشه روشن باشد، محل هایی را برای نگهداری این سرورها ایجاد می کنند که به آن دیتاسنتر می گویند. که با تمرکز بر روی کیفیت شبکه و پشتیبانی قطعات و نرم افزارهای مورد نیاز بصورت تخصصی شرایط را برای میزبانی وب و استفاده از سرورها به دور از مشکلات و مسائل متعدد پیرامون آن فراهم آورند.
بنابراین دیتاسنتر محلی است که صدها و یا هزاران سرور را در رک ها (rack)، کیج ها (cage) و اتاق های مختلف جای می دهد. ساختمان دیتاسنتر از بخش های مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژانراتورها، تأسیسات خنک سازی، انبار سخت افزار، اتاق UPS و Battery Backup، اتاق نگه داری از وسایل اطفای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل می شود. هر چند که با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده کاملا می تواند متفاوت باشد.
سرورها عموما کامپیوترهای قدرتمندی هستند؛ چراکه آنها می بایست پاسخگوی ده ها تقاضای کاربران بر روی اینترنت باشند. عدم انتخاب سرور مناسب برای وبسایت می تواند منجر به افت شدید در سرعت سایت و در نهایت قطعی موقت یا دائمی سایت شود.
تفاوت هاست و سرور
بطور کلی هاست یک فضا از سرور می باشد که وب سایت شما در آن قرار دارد، اما نمی توان بطور یقین گفت که هاست زیر مجموعه سرور می باشد و یا سرور زیر مجموعه هاست می باشد. زیرا ممکن است یک هاستی مربوط به یک وبسایت داشته باشیم که نیازمند چندین سرور باشد. مانند شبکه های اجتماعی همچون Facebook و یا چندین وب سایت داشته باشیم که همه از طریق یک سرور پشتیبانی شوند.
یک سرور میزبانی وب ، فضای هارد خود را به فضاهای کوچکتری تقسیم کرده و آن را با هزینه کمتر در اختیار افراد مختلف قرار میدهد در این حالت از چندین سایت تا چند صد سایت از سرور میزبان بهصورت مشترک استفاده میکنند.
سرور در واقع یک ابر رایانه قدرتمند از نظر سخت افزاری است که در تمامی روزهای هفته به صورت 24 ساعته کار می کند و سبب می شود که وب سایت های حاضر روی آن همیشه در دسترس مخاطبین خود باشند. از سرورها برای میزبانی سایت ها و کنترل و مدیریت آن ها استفاده می شود. زمانی که کاربران یک سایت وارد وب سایت شما می شوند، این سرور است که درخواست کاربر را دریافت کرده و اطلاعات مورد نیاز او را جهت نمایش ارسال می کند.
به تصویر بالا دقت کنید. یک سرور در سمت چپ قرار دارد و به چندین بخش تقسیم شده. هر کدام از این بخش ها یک هاست نام دارد. حالا با توجه به ماهیت سرور و اینکه برای چه منظوری بهینه سازی شده نوع هاست نیز متفاوت خواهد بود.
اما این اطلاعات دقیقا در کجا ذخیره شده اند؟ همان طور که ذکر شد هر یک از این سرورها به قسمت های مشخصی تقسیم می شوند که به هر یک از این بخش های مشخص شده هاست گفته می شود. هاست در اصل فضایی است که اطلاعات یک وب سایت روی آن ذخیره می شود و وظیفه میزبانی سایت شما را برعهده دارد. این ساده ترین تعریفی است که می توان برای هاست و سرور ارائه داد.
در واقع شما سرور را می توانید مادر و هاست را فرزندان آن در نظر بگیرید. حالا با توجه به اینکه سرور به چند بخش تقسیم می شود و چند سایت روی سرور میزبانی می شود قدرت هاست و منابع نیز تحت تأثیر قرار می گیرند. طبیعتا هر چه تعداد سایت هایی که روی سرور نگهداری می شوند کمتر باشند، قدرت و منابع هاست بیشتر خواهد بود.