
تاریخچه زبان نشانه گذاری CSS
در این مطلب قصد داریم به بررسی و تحلیل بحث تاریخچه زبان نشانه گذاری CSS بپردازیم. Cascading Style Sheets یا به اختصار CSS یک زبان برنامه نویسی برای استایل صفحات وب است. که برای توصیف استایل و ظاهر اسنادی استفاده می شود که با زبان HTML نوشته شده اند.
زبان نشانه گذاری CSS برای جداسازی بخش ظاهری صفحه وب از جمله طرح ، رنگ ، فونت ، و … از اسناد html است. این تفکیک انعطاف پذیری بیشتری را در صفحات وب ایجاد کرده و باعث زیبایی و جذابیت بیشتر صفحات وب می شود.
مشخصات زبان نشانه گذاری CSS توسط کنسرسیوم جهانی وب (W3C) نگهداری می شود. نوع رسانه اینترنت (برای استفاده از CSS توسط RFC 2318 در مارس ۱۹۹۸) ثبت شده است. W3C یک سرویس اعتبارسنجی رایگان را برای اسناد CSS را اجرا می کند. علاوه بر HTML ، زبان های نشانه گذاری دیگر نیز از جمله زبان های XHTML ، XML , SVG و XUL از CSS پشتیبانی می کنند.
تاریخچه CSS
CSS ها از زمان پیدایش SGML ها در سال 1970 وجود داشته اند. از این تکنولوژی برای فرمت دهی و ظاهر دهی به صفحات وب سایت ها استفاده می شد. با بزرگتر شدن حیطه استفاده از HTML، کمبودهایی در این زبان احساس می شد که ناشی از قدیمی بودن تکنولوژی مورد استفاده در HTML بود. بسیاری از مشکلات در روزهای آغازین ظهور HTML در نظر گرفته نشده بودند و کسی حتی فکر آن را هم نمی کرد که روزی HTML می تواند به این گستردگی مورد استفاده قرار گیرد.
پیشرفت مرورگرها و پیدایش نسخه ها و نامهای گوناگونی از آنها نیز به این مشکلات دامن زده بود. بطوریکه گاها صفحاتی از سایت ها در مرورگرهای مختلف، به شیوه های مختلف نشان داده میشد. عملا تا قبل از سال 1994، استاندارد خاص و واحدی برای دنیای اینترنت و صفحات سایت ها در نظر گرفته نشده بود.
CSS اولین بار توسط Hokon Wium Lie در ۱۰ اکتبر ۱۹۹۴ ارائه شد. در آن زمان Lie با Tim Berners-Lee در CER کار میکرد. چندین زبان سبک دیگر برای وب در همان زمان پیشنهاد شد و بحث در مورد لیست های پستی عمومی و در داخل کنسرسیوم جهانی وب منجر به انتشار اولین از CSS با عنوان CSS1 شد. و در سال ۱۹۹۶، Bert Bos به عنوان سازنده CSS شناخته شد. سپس یک گروه کاری برای کار روی CSS تشکیل شد. در ابتدای کار CSS 1 چندان مورد توجه قرار نگرفت و در نتیجه منجر به ایجاد CSS سطح ۲ در ۴ نوامبر ۱۹۹۷ شد. این به عنوان یک توصیه W3C در تاریخ ۱۲ می ۱۹۹۸ منتشر شد. سطح ۳ CSS نیز که در سال ۱۹۹۸ آغاز شده است، تا سال ۲۰۱۴ هنوز در حال توسعه بود.
نسخه های CSS
حال که با تاریخچه زبان نشانه گذاری CSS آشنا شدیم، بهتر است به صورت دقیق تر نسخه های مختلف آن را زیر ذره بین قرار دهیم:
CSS 1:
اولین نسخه CSS برای تبدیل شدن به یک توصیه رسمی W3C، سطح CSS 1 است. که در تاریخ ۱۷ دسامبر ۱۹۹۶ منتشر شده است. Håkon Wium Lie و Bert Bos به عنوان توسعه دهندگان اصلی شناخته شدند.
CSS 2:
CSS سطح ۲ توسط W3C توسعه داده شد. و به عنوان یک نسخه در ماه مه سال ۱۹۹۸ منتشر شد.
CSS 2.1:
CSS Level 2 revision 1 ، که اغلب به عنوان «CSS 2.1» نامیده می شود ، خطاها را در نسخه CSS 2 رفع می کند ، ویژگی های ضعیف را در نسخه قبلی حذف می کند و افزونه هایی از مرورگر ها که توسعه یافته است. را به مشخصات اضافه می کند.
CSS 3:
CSS 3 به اسناد جداگانه ای به نام «ماژول ها» تقسیم می شود. هر ماژول قابلیت های جدیدی را اضافه می کند و ویژگی های تعریف شده در CSS 2 را گسترش می دهد. حفظ سازگاری عقب مانده کار بر روی سطح CSS 3 در طول زمان انتشار پیشنهاد اصلی CSS 2 آغاز شد. اولین پیش نویس CSS سطح ۳ در ژوئن ۱۹۹۹ منتشر شد.
کاربرد CSS
از کاربردهای زبان سی اس اس می توان به نحوه نمایش صفحات اچ تی ام ال (HTML) در نمایشگرهای مختلف اشاره کرد. در واقع با استفاده از فایل های سی اس اس مختلف می توان این امکان را بوجود آورد که صفحات وب سایت ما در دستگاه های مختلفی همچون مانیتورهای بسیار بزرگ ، تبلت و حتی موبایل با ظاهری متفاوت به نمایش در آید.
علاوه بر این می توان با اختصاص یک فایل CSS مجزا این امکان را بوجود آورد که اگر کاربری خواست صفحات وب سایت ما را پرینت کند ، صفحات وب سایت به شکل یک کتاب پرینت شوند.
مزایای CSS
با اینکه در سالهای نخست پیدایش طراحی وب ، طراحها از جدولها و ترفند پنهان سازی آنها برای چیدمان کمک میگرفتند ، روش مدرن طراحی وب ، این روند را منسوخ کرده است. چیدمان اکنون ، تنها با دیواره (یا DIV) ، که برتریهای فراوانی نسبت به جدولها (یا TABLE) دارند ، انجام میشود. هر دیواره ، یک موزاییک مجازی بخش کننده صفحهاست که کار چیدمان را آسانتر انجام میدهد. جدولها به جایگاه نمایش دادههای ستونی خود بازگشتند و دیگر از آنها برای چیدن دادههای صفحههای وب استفاده نمیشود.
الگوهای آبشاری ، افزون بر سبک تر کردن هر صفحه وب و پاکتر کردن آن از دادههای تصویری و نمایشی استاندارد ، روش طراحی وب را به میزان فراوانی آسان تر و دسترسی و کارایی وب را بهتر کردهاند. به کمک این زبان میتوانیم از دوباره نویسی کدهای HTML که باعث مشکل شدن کدنویسی و همچنین کند شدن سرعت بارگذاری صفحه در اینترنت میشود جلوگیری کنیم.
برای مثال می توانیم یک بار نوع فونت مورد استفاده در یک صفحه را تعیین کنیم و دیگر مجبور نباشیم کد مربوط به فونت را در صفحه به کارببریم. در واقع بطور کلی میشود گفت این زبان امکانی را ایجاد میکند تا طراح بتواند چندین مشخصه در طراحی صفحه را به یکباره تعیین کند و همچنین میشود گفت برای کنترل دقیق مشخصات صفحه و استاندارد کردن تگ های غیراستاندارد HTML و طراحی Layout صفحه میتوانیم CSS را بکار ببریم. به طور خلاصه میشود گفت :
- در وقت صرفه جویی میکند
- تغیییرات مجدد تگ های HTML بسیار راحت میشود
- طراحی صفحه بدون نیاز به تگ های قالب بندی HTML
- طراحی صفحات دینامیک به کمک JavaScript
معایب CSS
زبان CSS در مقابل مزایای بسیار زیادی که دارد، شامل ضعفها و محدودیتهایی هم می باشد. برخی از محدودیتهای این زبان عبارتند از:
- ناتوانی در انتخاب والد در CSS نمیتوان برای هر عنصر گزینه بالاتر یا والد را انتخاب کرد. دلیل اصلی آن ، بهبود کارایی در نمایش صفحات وب در مرورگرهای مختلف است.
- ناتوانی در نام گذاری نقش ها در زمان ارجاع script های بخش کاربر و تغییر Selector ها
- تفاوت کارکرد CSS در مرورگرهای مختلف که ممکن است مشکلاتی برای برنامه نویسان ایجاد کند.
- دسترسی برای ایجاد هرگونه تغییر به علت متن باز بودن CSS میتواند برنامه نویسان را در دام تغییرات ناخواسته ای بیندازد که ممکن است روی ظاهر کل سایت تاثیر بگذارند.