پورتال چیست؟

پورتال چیست؟

پورتال چیست؟

مقدمه – پورتال چیست؟ و چه ویژگی هایی دارد؟

واقعا پورتال چیست و چه تفوات هایی می تواند با یک وبسایت داشته باشد؟ آیا پورتال (پرتال) همان سیستم مدیریت محتوا یا CMS است؟ تمام تین موارد سوالاتی هستند که امروزه در ذهن بسیاری از کاربران اینترنت وجود دارند. ما در این مقاله سعی نموده ایم به صورت ساده و گویا شما را با یک پورتال و مزایا و کاربردهای مختلف آن آشنا کنیم و تفاوت های آن را با سیستم های مدیریت محتوا ( CMS ) شرح دهیم.

 

واقعا یک پورتال چیست؟

پورتال پایگاهی است بر بستر وب که به تبادل اطلاعات و داده ها با کاربران اینترنتی می پردازد. یک پورتال اطلاعات و داده ها را از منابع مختلف جمع آوری نموده و به کاربرانش ارائه می نماید. به این صورت کاربران می توانند تمام نیازهای خود به محتوا را در موضوع تخصصی آن پورتال ، به صورت مجتمع در یک پایگاه واحد بدست بیاورند.

کلمه پورتال Portal در لغت به معنای دریچه ، درگاه ترجمه می نمایند. در طراحی سایت و دانش فناوری اطلاعات پورتال به یک صفحه وب واسط اتلاق می گردد که در نقش واسطه و درگاه تبادل اطلاعات به وجود آمده است. در یک پورتال کاربران می توانند نیازهای متنوع خود به انواع اطلاعات را برطرف نمایند. نیازهایی مانند جستجو در مورد یک موضوع خاص ، افزایش یا کاهش حساب های کاربری ، دسترسی به حساب بانکی ، به روز رسانی اطلاعات سخت افزاری و … همگی می توانند در یک پورتال حرفه ای ارائه شوند.

یک پورتال مانند یک سیستم کامپیوتر خانگی ؛ می تواند اطلاعات و خدمات مورد نیاز شما را در یک بستر مناسب و بصورت یکجا برطرف نماید ، با این تفاوت که پورتال ها بر خلاف وبسایت ها و کامپیوترهای خانگی به منابع و پایگاه های داده مختلف متصل هستند و دائما اطلاعات تبادل کرده و خود را به روز می نمایند و نهایتا اطلاعات را به صورت طبقه بندی شده به کاربران ارائه می دهند.

پورتال های بسیاری هستند که بر روی یک خدمات خاص متمرکز شده اند یا به ارائه خدمات به صورت کلی و جامع می پردازند. به عنوان مثال یک پورتال فروشگاهی بر روی خدمات اقتصادی و فروش متمرکز است و یک پورتال خبری بر روی مسائل رسانه ای و اخبار تمرکز می کند.

 

فناوری به کار رفته پورتال ها:

یک پورتال بدون وجود سیستم و فناوری های ارتباطی مثل وب سرویس ها ، SOAP و API ها ، عملا تبدیل به همان وبسایت می شود. مهمترین و بارزترین ویژگی پورتال ها نسبت به یک وبسایت وجود چنین قابلیت هایی است. تمامی پورتال های فعال به وب سرویس و API های متفاوتی متصل هستند که از طریق آن ها داده های خودشان را به روز می نمایند.

(SSO (Single sign-on یکی از ویژگی های مهم و جداناپذیر پورتال ها به حساب می آید. این قابلیت باعث می شود تا کاربر با استفاده از یک شنلسه کاربری و رمز عبور مخصوص به خود بتواند به مجموعه ای از سرویس ها در یک یا چندین دامنه متفاوت دسترسی داشته باشد.

 

آشنایی با چگونگی به وجود آمدن پورتال ها

نسل اول پورتال ها تلاش نمودند تا خوراک های اطلاعاتی زنده را در صفحات وب به صورت محتوای ایستا و مستندات ارائه نمایند. اینگونه پورتال ها در محیطی پیوسته صفحه ای واسط ایجاد کرده و از طریق آن کاربران را به مجموعه ای طبقه بندی شده از اطلاعات دسترسی می دادند و اطلاعات سازمان یا شرکت را در اختیار کارمندان و کاربران می گذاشتند. پورتال YAHOO نمونه ای از پورتال نسل یک است.

نسل دوم پورتال ها تمرکز خود را بر نرم افزارهای متمرکزتر و اطلاعات دقیق تر و مشخص تر قرار دادند . این نسل از پورتال Portal ها شباهت زیادی با نسل اول داشتند اما تفاوت این نسل با نسل قبلی در امکان ارتباط همکاری کاربران در محیطی به هم پیوسته بود و همین تفاوت نقطه ی تمایز این نسل با نسل قبلی محسوب می شد . همچنین در این نسل از پورتال ها می توان به قابلیت همکاری متقابل در ادارات مجازی برای تیم های کاری و با هدف انجام وظایفشان نام برد. نسل دوم پورتال ها سرویس های بیشتری نیز ارائه می دادند ، کاربران می توانستند در آن ها با یکدیگر گپ بزنند ، برای هم ایمیل بفرستند و قرار ملاقات تنظیم کنند. در نسل دوم پورتال ها قابلیت تعریف گروه های کاربری مختلف نیز فراهم شده بود.

نسل سوم پورتال ها که بسیار پیشرفته تر از نسل های قبلی خود بود و به منظور ایجاد فضای مجازی تجارت الکترونیک بوجود آمد . این نسل از پورتال ها را می توان به عنوان واسط ارتباطی کارمندان، تولید کنندگان، تهیه کنندگان و مشتریان قلمداد کرد . از ویژگی فوق العاده این پورتال ها می توان به عنوان به امکان ارتباط نرم افزارهایی که در سرورهای مختلف مستقر است اشاره کرد . به عبارتی دیگر این پورتال ها را می توان نقطه به هم پیوستن محتویات و برنامه های کاربردی که در سرورهای مختلف مستقر شده است نامید. این گروه از پورتال ها را مجموعه کاملا قابل توجه و ارزشمندی از اطلاعات ، مستندات ، امکانات و قابلیت های نرم افزارهای مرتبط از طریق درگاه واحدی برای کاربران فراهم می نمایند.

 

 

پورتال چیست؟ پورتال چیست؟ پورتال چیست؟

 

 

به زیفا امتیاز دهید
admin
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *